UNDERSTÄLL I ULL

I samarbete med Selected by Ella fick Aston och jag möjligheten att prova ett underställ från Fred’s World och yllestrumpor från Mp Denmark.
Som jag nämnde i tidigare inlägg så är jag helt nerkärad i ull. Det finns inget som kan mätas med ull. Det andas, suger inte åt sig fukt eller lukt, reglerar värme och kyla av sig själv och är ett av de mest hållbara materialen.
Ull finns nära oss, hela produktionsledet kan finnas i Sverige.

Fred’s World är ett danskt företag som producerar allt i GOTS.
Vad är GOTS? Det är en internationell miljömärkning av naturfiber som reglerar begränsningen av skadliga ämnen och utsläpp i hela produktionskedjan. Varje steg i processen till ett färdigt plagg är noga kontrollerad – även sociala krav!

Selectedbyella

Fred’s Worlds yllekläder är väldigt mjuka och följsamma. De är bra för de som är lite känsligare och brukar tycka att ull sticks och kliar.
Jag är rätt okänslig (sover med lammullsfilt direkt mot kroppen) men Aston och Jacob är hårda i känslighetstestet och där blev understället absolut godkänt! Aston har använt understället som pyjamas också. Funkar jämt, dygnet runt!
Understället ska tvättas i ylleprogrammet eller för hand. Det är dock sällan jag tvättar ullkläderna vi har. Ullen drar inte åt sig smuts på samma sätt som bomull gör så oftast behövs bara en fuktig trasa för att torka bort en fläck.
Vädrar gör vi desto oftare. Fibrerna behöver andas.

Jag har lyxen att ha en moster som är snabb med strumpstickorna så här fryser vi inte om fötterna. För dom som inte har hemstickat finns det färdiga att köpa. Mp Denmark har hållit på med strumpor i över 75 år. I dessa strumpor har de använt Oeko-tex-garn och färgningen av garnet är giftfri.
Ullen är superwash vilket innebär att den i produktionen har fått en behandling som bland annat gör att ullens fibrer inte tovar ihop sig. Jag tycker absolut att obehandlad ull är bäst, då den behåller alla bra egenskaper, men visst är det smidigt att slippa oroa sig för att plagget, eller i detta fall strumporna, ska krympa och bli filtade.
Mp rekommenderar ändå 30 graders tvätt (ylleprogrammet) även om superwash-plagg vanligen går att slänga in på 40 grader.
Kika på strumporna i webbutiken. länk finns längst ner i inlägget.

Ull är ett material att vara rädd om. Det kan hålla hur länge som helst och jag tror att vi kommer få se mer och mer ull på marknaden. Det är hållbart och här uppe i Norden kommer det till sin rätt.

selctedbyella2

Här hittar ni produkterna vi testat:
Underställ
Yllestrumpor

Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+

One thought on “UNDERSTÄLL I ULL

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WP-SpamFree by Pole Position Marketing