DEODORANT

Vad kletar du in dina armhålor med?

”Vanliga” deodoranter blockerar svettbildningen med hjälp av antiperspiranter och aluminiumsalt som täpper till svettkörtlarna. Kroppen gör sig av med slagg och gifter via svettkörtlarna, vad händer då när vi sätter upp en stor stoppskylt där?

Hur mår kroppen?
Vi minskar alltså vår egen förmåga till avgiftning.
Det är skrattretande hur vi går på detox efter detox och kurerar oss med diverse andra, faktiskt bra, varor och produkter när vi inte ser till att hela kroppen får jobba med det den har själv.
Huden är ju vårt största organ och får stå ut med mycket!
Stackare.
Vi utsätter oss själva för diverse produkter, färgade och behandlade kläder, möbler med flamskyddsmedel solljus, besprutad mat och annat vardagligt.
Därför känns det ju väldigt viktigt att reningsverket är i god kondition.
I armhålan har vi tunn hud, vilken tar upp ämnen extra bra, särskilt efter rakning.
Många deodoranter innehåller alkohol vilken torkar ut och går raka vägen in i lymfsystemet som ska skydda oss mot diverse infektioner, parfymer som kan vara allergiframkallande och hormonstörande. Aluminiumet, som också brukar finnas i innehållsförteckningen, har en sammandragande effekt och täpper alltså till körtlarna. Vissa deos innehåller även kvicksilver, krom och bly.
Sicken härlig sörja att rolla rakt in i kroppen va?
Det pratas mycket om att deodoranter kan vara en bov till bröstcancer.
Jag har inga källor till forskning kring detta men jag vet inte om jag behöver se det på papper?
Att täppa till och samtidigt tillföra kemikalier låter inte särskilt toppen.

Ge din kropp en chans att rena sig själv!
Det finns många sätt att älska sig själv på.

deodorant

Jag gör en egen deodorant på bikarbonat och kokosolja. Jag tillsatte även några droppar eterisk lavendelolja. Cirkus 50/50 av båda delar men detta är ju ett recept som passar min armhåla. Bikarbonaten måste en testa sig fram med då den kan vara stark.
Bikarbonaten neutraliserar bakterierna som göra att det luktar, kokosoljan har antibakteriella egenskaper och vissa eteriska oljor är antiseptiska, bakteriedödande, såsom lavendel, tea tree och rosmarin.
Men som sagt, armhålorna är känsliga.
Lyssna på din kropp.

Andra testar citron eller lime-juice som de baddar i armhålorna. Kokosolja ska också vara en bra deo för vissa.
Annars finns det bättre deodoranter att köpa, till exempel Maria Åkermans saltdeo, Urtekrams kristalldeo eller ett THAI-roll-on.

Men hörrni, testa mitt recept. Det är lätt och billigt!
Jag gör i ordningen en liten glasburk som räcker hur länge som helst.

Tänk på att det är en övergångsperiod när du slutar med ”vanlig” deo, precis som andra naturliga metoder som till exempel hårtvätt utan sulfatet och silikoner. Kroppen behöver återhämta sig vilket kan göra att du svettas mer eller luktar mer i en vecka eller två men det är värt det!
Du har tid, ge det tid.

Luktar din svett väldigt mycket? Du kanske behöver tänka på vad du äter, ge din kropp ren mat. Ekologiskt, näringsrikt, mycket grönt, raw-food.

 

Lyssna inåt.

 

Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+

9 thoughts on “DEODORANT

 1. Hej!
  när jag skulle börja amma valde jag att sluta med allt vad parfym, smink, deo och krämer heter. Vet du vad det läskiga är?! Två månader efter att jag slutade med deo var första gången det kom någon form av svettlukt. Den där jäkla Deon måste ha varit livsfarlig!

 2. Jag använder inte deo alls eftersom jag har turen att i princip aldrig lukta illa eller mycket alls ändå (Kanske beror på att jag äter mat som inte är kryddstark och har varit vegetatian i halva mitt liv?!?) och skönt nog har jag nog bara använt mig av si så där en hel skadlig deo i hela mitt liv, (i tonåren).
  Om jag skulle vilja använda något, skulle det vara för att svettas mindre, inte lukten, men som sagt det är ju knappast vettigt att täppa till svettförmågan så…

 3. Jag använder en aluminiumfri från NUX som är BARA BÄST…salter osv funkar nada då man luktar svett som f haha

  vill du se en fin Fransk lägenhet kan du kika in min blogg idag:)

  ha en härlig helg

  LOVE Maria at inredningsvis – Swedish decor, food, and fashion

  • Jag blandar det kallt men jag vet att andra blandar det i vattenbad också. Du får testa båda och se vilken du tycker bäst om. Min blir lite kornig i konsistensen men det är inget som stör. Lätt och smidigt att bara blanda ihop!

 4. Pingback: POTT NYTT ÅR! | ekodeko

 5. Wonderful site. Plenty of useful info here. I’m sending it to a few pals ans additionally sharing in delicious. And naturally, thank you to your sweat!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WP-SpamFree by Pole Position Marketing