ATT BÖRJA MED NOPOO

Jag har fått flera frågor och funderingar hur en ska börja med alternativa tvättning av hår och kropp.
Så här är det – det kommer ta tid.
Det går inte från en dag till en annan utan kräver mycket tålamod och experimentering.
Först och främst ska du hitta ett ”sistaschampo” som det kallas, på Nopoo.se finns flera bra exempel som kan fungera som en sista tvätt innan övergången till en gröna tvätt.
Varför ett sistaschampo?
I många schampon finns silikoner och mineraloljor som lägger sig som en beläggning på våra hårstrån. I ett sistaschampo ska dessa inte finnas utan bara det starka SLS (sulfater) som rengör kemiskt. SLS är det som tar bort gamla beläggningar på håret lättast och ska ”öppna upp” håret igen för att kunna tvättas med andra metoder.
När sista tvätten är gjord så ska en välja metod.
Många börjar med balsammetoden då det är ”smidigast” och igenkännligt. Jag tycker dock att det är bökigare att gå runt och leta efter rätt flaska med rätt innehåll. Se Nopoo’s lista på olika godkända balsam.
Jag har testat balsammetoden, vilket gjorde håret glansigt och mjukt som en var van vid innan. Håret höll sig dock inte så rent så länge.
Honung och ägg-tvätten testade jag en gång. Det gick inte som jag tänkt. Duschen var nerskvätt med ägg och honungen som jag glömde värma klumpade ihop sig. Dålig planering! Jag borde ge det en chans till för honung ska vara jättebra och visst är det ägg som Pippi rekommenderar?
Jag har testat WO (Water Only) och jag fick skrubba håret tills händerna blödde. Det funkade helt enkelt inte. Ni vet som badar i havet med långt hår – risbuske om en försöker fixa håret när det är blött. Så blev det och jag gav upp.
Björklövsvatten var också en favorit ett tag när våren var här. Det är dock inte så effektivt som det jag håller fast vid nu – Bikarbonatstvätt.
Jag blandar cirkus 4dl vatten med en matsked bikarbonat som jag masserar in i blöt hårbotten och hår. Därefter gör jag en surskölj på 3dl vatten utblandat med en knapp deciliter äppelcidervinäger.
Ja, jag stinker tills håret har torkat men öj så fiiint de bliiir!
Andra alternativ som jag vill testa är aleppotvål, rassulera, olivtvål, kastanjenötstvätt och Nässelavkok.

Gå gärna in på Nopoo och klicka runt, där finns massa bra tips och information om grunderna inom no’poo.

No schampo – ta ingen skit!

Björklövsshampoo

Och kom ihåg – tålamod!
För mig tog det rätt många veckor innan håret kändes i balans efter avslutet med vanliga skitschampon. Du kommer vara lite fet i håret, det får helt enkelt göra det för det blir bättre bara du hittar rätt metod och rätt mängd!
Hojta till om det dyker upp frågor!

Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+

11 thoughts on “ATT BÖRJA MED NOPOO

 1. Oj, har du en deciliter äppelcidervinäger till fyra deciliter vatten?! Det hade gjort mitt hår helt galet.
  Jag tycker det är så jobbigt att skölja med äcv eller andra surskölj. Så kallt ju!!!

   • Nu har jag också provat! Har ju kört balsammetoden, rågmjöl och shikaikai-pulver innan men inte provat bikarbonat. Men igår så! Det blev rätt bra, tror jag använde lite för mycket bikarbonat men äcvn är jag nöjd med.
    Åh, hoppas verkligen du vinner imorn! Det är du värd.

 2. Intressant att läsa om dina erfarenheter av andra tvättmetoder. Själv har jag tvättat med ekoschampo i snart fyra års tid och tycker fortfarande att jag inte fått till det tillräckligt bra. Innan tvättade jag med Lush schampokaka och då behövde jag tvätta håret en gång i veckan, nu är det varannan/var tredje dag vilket jag tycker är för ofta. Ska testa aleppotvål nu och hoppas på att det är ”the shit”.

  • Ja, aleppon är det många som använder och är nöjda med! Jag ska se om jag kan hitta någon liten tvål någonstans att testa. Hojta gärna till när du testat och säg vad du tycker!

 3. Jag har inte vågat mig på bikarbonat, rädd att det ska vara för starkt, men kanske ska våga med äppelcidervinäger till.
  Hur länge ungefär håller sig ditt hår rent på det i jämfört med schampo?
  Aleppotvål har jag testat, men mitt hår blev så matt och flottigt av det tyvärr, funkar ju toppen för vissa dock.

  • Testa bikarbonaten så får du se! Jag kände också lite ”rädsla” innan jag började men neutraliserar du bara pH-värdet med äppelcidervinäger så ska det inte vara någon fara.

 4. Åh, jag har funderat på att sluta med schampo jag med, men har som inte kommit mig för. Det verkar lite krångligt och schampokakan från Lush som jag har nu räcker i evighet och känns som ett bra mellanläge…. Men en dag…. Hur lång tid tog det innan du hittade balans i håret igen? Dvs hur lång tid hade du problem med att håret var fett etc?

  • Det är ju det, en måste bara bestämma sig och sen köra fullt ut på det naturliga. Du kan ju ha Lush-tvålen som en handtvål på toaletten och istället köpa någon tvål som är ännu bättre? Nea of Sweden har kanonbra som jag testat -http://www.neaofsweden.se/badhartval/all-natural-vegetable-soap-shampoo-barbr .
   Det tog ett tag för mig, både innan alla silikoner tvättats ur och jag hittat en metod som passade till mitt hår. Så kanske en månad innan jag kände mig nöjd. Det tar tid, det gör det men jag är så nöjd med både hår och i känslan kring att använda mig av naturliga medel istället. Lycka till i den nya gröna världen utan skräp!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WP-SpamFree by Pole Position Marketing