GRÖN TVÄTT

Vet du vad ditt tvättmedel innehåller?

Tvål och syntetiska tensider – göder vattendrag så att de växer igen, alkalier som höjer pH-värdet, löser smuts och förtvålar fettsyror som ingår i smutsen, blek/desinfektionsmedel, enzymer som bryter ner olika fläckar, polyvinylpyrrolidon för att förhindra färgavsöndring vilket också används i många tabletter och många reagerar på detta ämne med eksem, allergiska reaktion och andningssvårigheter. Optiska vitmedel för att lura oss att tvätten är vitare än vad den är – elektronerna i deras molekyler kan ombilda några av solens osynliga ultravioletta strålar till synligt vitt ljus. Anjoniska tensider som framställs ur olja – kan vara giftig för vatten-levande organismer som fiskar och skaldjur.

Härligt med nytvättade kläder va?

 

Det finns faktiskt andra bättre och miljövänligare tvättmetoder som är precis lika enkla som vanligt.

*Linoljesåpa som är fetare än vanlig såpa men kan användas till allt! Tvätt av kläder, händer, möbler, golv. Allrengöring helt enkelt.
Vid tvätt av kläder – använd en skopa/en matsked såpa i tvättmedelsfacket. Om kläderna luktar väldigt illa kan en tillsätta bikarbonat eller ättika också.
* Tvättnötter, växer på Sapindus-träden och är 100% nedbrytbara.
Här i Sverige har vi ju dessutom massor av kastanjer som kan skördas och användas på samma sätt, skala och lägg sedan in i en tillförslutbar påse och in i maskinen!
* Bara vanligt vatten. Helt enkelt.
Så dagens tips är att gå ut och leta reda på kastanjer och torka nötterna inuti.
Aesculus_hippocastanum_fruit

 

Här kan du köpa tvättnötter och här kan du köpa en bra linoljesåpa som är kallpressad.

Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WP-SpamFree by Pole Position Marketing