ÄTBART

Så tog vi en sväng. Kollade upp, kollade ner. Så mycket gott det finns överallt!

Detta inlägg kan bli hur långt som helst så det blir uppdelat, en lite följetong helt enkelt.

Alm
Blad och frön kan ätas i sallader, plocka dock inte för mycket frön då almen är en av de ovanligare träden.

alm

Harsyra
En, precis som det låter, syrligare växt. Tuggas som godis, blanda i sallader, vatten eller i dessert. Den smakar helt enkelt åt citronhållet.
Söta att vila ögonen på också. Jobbigt för en fyrklöverberoende dock, även om jag vet att jag aldrig kommer hitta en med fyra blad. Eller?

harsyra

Kirskål
Eller kers som vi säger. Kärt barn har många namn sägs det men då syftar de nog inte på denna växt då den oftast förknippas med mer hat än kärlek. Ogräs!
Den är däremot väldigt god. I sallader, omeletter, som spenat, pesto eller i soppor. Plocka och frys ner så har man hela året.
Jag minns en sommar då jag stekte detta hela tiden med ost på. Hur. Gott. Som. Helst. Jag föråt mig nog då för det var ett tag sen sist, dags att ge sig på’t igen!

En liten varning finns det dock. Kirskålen tillhör familjen flockblommiga och däri finns tre av våra giftigaste växter. Ät alltså inget som du inte är helt säker på är Kirskål.
Sen ska man heller inte äta för mycket då det kan påverka njurar, precis som typ spenat gör.

kirskal

Viol, Förgätmigej, Gökärt, Smultron, Syrén, Maskros
Vem vill inte ha en sallad med blommor i? Sött och gott.

forgetmenot gokort maskros viol

 

smultron2

Maskros
Ännu en hatad blomma, av många. Men inget ont som inte har något gott med sig. Jag har haft planer på att göra vin men har också blivit varnad för tidsåtgången för att plocka dessa fina gula. Någon gång. Annars kan man använda hela blomman i sallader. Maskrosbladen är nyttigare än vanlig odlad sallad! De innehåller mer protein, fett, kolhydrater, kalcium, järn, fosfor och vitaminer! Ut och plocka vettja!

Några andra populära växter, just nu, är: Björk (det funkar som shampoo också), Granskott och Nässlor.
Jag blir helt bubbligt glad när jag tänker på hur mycket vi har runtomkring oss, ta tillvara på det!

Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+

One thought on “ÄTBART

  1. Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with a few pics to drive the message home a little bit, but other than that, this is great blog. An excellent read. I will certainly be back.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WP-SpamFree by Pole Position Marketing